Monday, April 23, 2012

Percutian ke Jakarta.. April 13 - 16, 2012..




             Sepertimana yg che janjikan.. ini lah coretan pecutian che ke Jakarta 2 minggu lepas.. terlalu banyak benda nak che ceritakan.. pasal tu che perlu ruang masa khas utk menulis segalanya supaya x der apa yg tertinggal & kena duduk depan lap top utk senang menaip.. che ni boleh menaip tanpa tengok keyboard ok.. senang & cepat sikit.. gitew..


           Che bertolak ke butik member che yg sponser percutian che ni lebih kurang pukul 11am.. berlokasi kat Masjid India.. sesampai kat sana member che tu x der kat situ.. staff dia jer yg ada.. x lama lepas tu dia sampai.. kita org terus pegi tukar duit.. che x tukar banyak pun.. RM500 jer.. sebab che hanya nak beli bedak Pixy.. bulu mata.. PAC.. Sari Ayu & net rambut jer.. lepas tukar duit kita org balik butik ambek beg..


           Kita org naik teksi ke KL Central.. member che tu malas nak parking keta dia kat KLIA.. selalunya dia buat mcm tu.. sampai kat KLIA kita org carik kawan che lagi sorg.. kita org pergi bertiga kat sana sebenarnya.. bila dah sedia semua kita org pun pegi ke stesen ERL.. ambek ERL ke KLIA.. tambang dlm RM20 kot.. x silap che dulu mahal lagi.. RM35 rasanya.. masa dlm ERL tu ada sorg mamat arab kot.. dok mcm nak menggatal.. x hemsem masagalahnya.. kalau hemsem sejuk gak mata memandang.. gitew..


           




Sesi bergambar dlm ERL..




             
             Lepas check in beg kita org makan kejap kat McD.. sebab lama lagi.. flight kita org pukul 4 lebih.. masa tu baru pukul 2 lebih.. so kita org pun mengabehkan masa.. lepas makan kita org terus masuk ruang menunggu.. sempat lah bergambar.. online kejap.. tengok org sementara dipanggil masuk flight..






Diambek dari ruang menunggu..




              Masa tengah tunggu kebenaran masuk flight, tup2 pak arab dlm ERL tu masuk ruang menunggu tu gak.. sama flight katanya.. masuk jer dlm flight che rasa mcm x percaya yg che akan ke Jakarta.. sebab x plan apa sangat.. Jakarta pun bukan lah lokasi utama che kalau nak bercuti.. tapi memandangkan semua perbelanjaan trip ni kawan che tanggung, che ok jer lah.. tapi che x expect apa2 pun dlm pecutian ni.. niat che nak carik barang kosmetik jer.. gitew..


              Flight yg kita org naik ialah KLM.. penerbangan dari Belanda.. Boeing 777.. che terkejut tengok pramugadi & pramugara dia rata2 tua bangka!! he..he..he... ada mokcik pakai spek yg bertali.. ada pokcik botak.. ada mokcik sanggul tinggi.. yg muda berapa kerat jer.. yg penting ramai pakai spek!! terus che terpk.. kalau jadik apa2.. dlm kekecohan tu spek dorg terjatuh!! mcm mana dorg nak handle keadaan tu? sedangkan dorg sendiri x terurus.. eeemmmmmmm.. the very the seram kalau pkkan..


              Flight interior dia menarik lah.. nampak sexclusive.. & baru.. paling best ialah kat monitor or tv belakang seat bukan saja utk pasang dvd.. radio dll.. tapi info tentang perjalanan penerbangan tu.. bagitau speed kapal terbang tu.. ketinggian penerbangan.. jarak penerbangan.. suhu.. dan lelain.. ala2 GPS gitew.. 






Permandangan dari entah berapa ribu ketinggian..




               Untuk rekod setiap kali dlm kapal terbang sebelum berlepas & nak landing che akan rasa gerun.. mesti x senang duduk.. lepas berjaya berlepas baru lah che tgk buku KLM utk tengok barang2 duty free yg dorg jual dlm flight.. manalah tau ada benda yg menarik lagi murah.. memandangkan dorg guna mata wang Euro kat price list tu, x der benda yg menarik lepas che convertkan ke ringgit.. kecuali ada 1 beg Salvastore Ferragamo ni.. design dia ala beg Longchamp.. harga dia 100 Euro.. convert ke ringgit dlm rm400.. terus lupakan.. sebab x tau harga pasaran kat malaysia.. entah2 lebih kurang.. saiz pun x der tulis kat katalong tu.. entah2 besar hidung che jer!! so che lupakan jer lah..


               Tengah tengok2 katalog tu tiba2 peramugara dtg nak bagi makanan.. ada 3 hidangan atas dulang tu.. Nasik bersama kari ayam.. mihun goreng & kek.. boleh ler.. air che mintak tomato jus.. pekat giler jus dia.. selama ni che blend x ler jadik sepekat tu.. dah mcm minum sos tomato lak.. lepas makan kita org dihidangkan kopi & tea.. x lama lepas makan peramugari datang lagi utk tanya samada ada sesapa yg nak beli barang2 free duty dorg.. pompuan depan che beli ok!! dia beli selendang wool.. kalau x silap che harga dia 65 euro kot.. dia bayar guna credit card..






Makanan yg dah dikerjakan oleh gergasi..






               Tak lama lepas tu pilot bagi mengumuman utk mendarat.. cepat giler!! x sampai 2 jam setengah rasanya.. bila dengar pengumunan tu, hati che mula lah gementar balik!! ya lah.. risiko naik kapal terbang ni hanya masa mendarat & berlepas jer.. bila kat atas langit tu, semuanya auto.. masa nak mendarat & berlepas tu, salah sikit pun boleh bawak maut.. 


bersambung...... ada lagi 20000 episod.. kata pegi jakarta.. haruslah panjang citanya mcm drama dorg gak.. gitew...




                Ehhhhhhhh!!!! ada benda besar che tertinggal.. masa flight attendant agih2 makanan, ada berlaku kekecohan kecil.. tengah peramugara ni pas makanan rupa2nya ada sorang lelaki berbangsa cina indonesia berbaju batik berumur lingkungan 50an telah mencuri liquor botol comel atas tray pramugara tu.. che x perasan pun.. tau2 sorg lagi pramugara datang ke arah dia & sound dia.. Sir.. can i have the liquor back!! pastu org tu sambil tersenyum2 bagi balik botol arak tu yg telah disorokkan kat kaki dia!! cekap mata pramugara hadek2 tu!! sesuhai pun!! entah berapa agaknya harga arak tu.. sampai itu pun nak curik.. eemmmmm....


                Bila kapal terbang tu cecah semua tayar dia atas landasan, che terus lega.. che jengok2 lah kat tepi tingkap.. nampak mcm padang terbiar sikit berbanding KLIA.. masa kapal terbang tengah bergerak utk parking yg agak jauh tu, tiba2 ada sorang mamat hendon  ni bangun & menuju ke depan.. semua org masih atas seat masing2.. sbb pilot belum announce boleh tanggalkan belt keselamatan.. dia duduk balik bila mokcik pramugari sorg ni sound dia.. 


                Lepas dapat kebenaran utk bangun semua org pun kecoh lah nak keluar.. rimas masa tu.. ya lah.. 400 org lebih nak keluar serentak!! x jem ke? bila tiba utk kita org keluar, che pun keluar lah dgn perasaan yg x tau apa yg akan che harungi kat Jakarta ni.. mcm2 cerita che dengar pasal Jakarta sebelum ni.. jangan tunjuk kemewahan kita lah.. jangan bagi org angkat gambar kita nanti kamera kita dibawak lari lah.. jangan bagi sedekah sebab nanti semua org kerumun kita lah.. mcm2 lah..


                Ruang pejalan kaki ke imegresen airport kat Jakarta tu very the mcm zaman2 airport subang dulu.. cermin kata.. batu bata.. ada pokok2.. kat luar.. dalam perjalanan tu seperti biasa ler.. mata che pun melilau lah tengok jejantan sana.. he..he..he.. ramai gak yg taste2.. salah dorg staff airport tu tegor che.. dia tanya che.. kamu dari Malaysia ke? che cakap.. ya... pastu dia cakap.. kamu kenal sama Upin & Ipin? che terus terkejut sambil ketawa che cakap... saya lah tanternya Upin & Ipin.. dia ketawa & cakap.. kirim salam sama mereka ya.. gitew.. hemsem gak mamat tu..


                 Masa nak beratur nak cop kat imigresen ada sorg minah arab berjubah dgn mekap tebal jeling atas bawah kat che.. sakit hati jer bila pkkan jelingan dia aritu!!! tup2 dia dgn lelaki arab tua bersama dia sangkut kat imigresen!! puas hati che!! padan muka!! che cakap dgn kawan che tu.. ha!! padan muka!! pelacor arab lah tuh!! sesuai!! send them back to their country!! tapi x ler jerit kuat.. saja2 jer nak puaskan hati sendiri.. takut che pulak yg tersangkut nanti.. he..he..he...


                 Tiba turn che, che dah siap2 buat sanggul.. supaya nampak rambut che pendek sepertimana kat passport che.. utk rekod kat passport che muka che agak jantan sikit.. he..he.h.e... bila semua che & kengkawan dah lepas, kita org terus menuju ke pintu keluar.. apa jadik kat couple arab tu, x tau lah.. masa nak keluar tu, tiba2 kawan che singgah ke kedai hp.. nak beli sim kad baru.. utk kegunaan kat sana.. hp che automatic dapat message utk roaming guna line XL.. kampeni kat sana.. che setkan guna XL tu.. tapi kawan che cakap baik jgn guna.. sbb nanti kena charge tinggi giler.. member che tu penah kena dekat RM600!! terus che beli gak sim kad baru kat sana.. starter kit dorg paling murah dalam RM15.. bagi che ok jer lah.. dari kena berratus2..


                  Dapat jer no masing2 kol no masing2 utk save no.. tapi member che sorg ni ada masalah pulak dgn hp dia.. dia x dapat nak online guna kad dia tu.. lama gak lah kita org tunggu situ utk org tu setkan.. end up sampai ke sudah x boleh.. so kita org pun biarkan jer setting tu memandangkan mcm x der harapan.. so kita org pun terus keluar utk mencarik drive yg dah dijanjikan utk kita org.. sebenarnya sebelum bertolak kawan che tu dah deal dgn staff dia supaya menyediakan driver utk kita org kat Jakarta ni.. utk kita org berjalan2.. rupanya staff dia tu bersaudara dgn setiausaha negara Indonesia.. so kita org guna keta & driver kerajahan rupanya..


                 Sampai kat luar, che terus terkejut tengok kekalutan airport tu.. berbeza betul dgn KLIA yg mcm x der org tu.. sebenarnya KLIA terlalu terurus sampai x nampak org.. lagi pun bertingkat2.. semua org dah diagih2kan ke tempat2 tertentu utk urusan tertentu.. kat Jakarta ni mcm Subang Airport dulu.. semua kat situ!! pening jap che tengok org.. keta parking depan tu jer.. sesak!! che dah mula dapat membayangkan kesesakan yg selalu org cakap pasal Jakarta ni.. x lama tengah carik2 org, tiba ada org ni dtg tanya member che tu samadah dia org yg dia carik.. sah.. dia lah driver kita org.. x hemsem langsung.. he..he..he... sesampai jer kat keta, suka giler che.. dapat naik Mitsubishi Pajero yg baru tu.. selesa giler.. tinggi besar.. sejuk.. yg penting tinted giler keta tu.. kata org besar kerajahan..


                 Keluar jer dari airport tu che lega sikit.. sebab dapat keluar dari kesesakan airport tu.. sepanjang perjalanan nak ke tempat pinginapan kita org malam tu, che tengok lah sekeliling dari dalam keta tu.. che terkejut tengok pembangunan sekeliling jalan tuh!! bangunan besar2!! tinggi2!! canggih2!! memang grand giler!! tapi jarak antara satu sama lain agak jauh lah.. tapi che ingatkan Jakarta x ler semodern tuh!! ada 1 shopping complex ni nampak grand giler!! siap guna led light sepanjang bangunan dia!! rasa bersalah lak memandang sengkek terhadap Jakarta selama ni.. 






Antara kondo mewah kat Jakarta tempat org ada2..






                Tapi driver tu bawak kita org makin lama makin jauh dari kemodenan tuh!! che ingatkan kat situ kawasan yg akan kita org duduk.. utk rekod sepanjang pejalanan tu jem ya.. apa yg che perasan kebanyakan kereta kat sana popular SUV & MPV.. lepas tu semuanya tinted2.. warna pulak 75% warna hitam.. x tau kenapa.. semua kereta nampak akan2.. kereta paling banyak atas jalan pulak ialah Avanza & Unser.. tapi toyota Unser kat sana nama dia Kijang.. 


                Rupanya malam tu kawan che nak bawak che masuk Sinayan City Mall.. mall yg dikatakan paling grand kat Jakarta ni.. sama level dgn Pavillion or KLCC.. ramai selebriti indonesia lepak kat sana.. turun ker kita org dari kereta, kita org menuju ke entrance lah.. terkejut che.. siap ada check point depan pintu tu tau!! mana x nya.. indon kan terkenal dengan bom2 tempat popular & sexclusive.. so dorang x nak ambek risiko lah tuh.. 










Kat dalam Sinayan City Mall..






                  Bila masuk dalam Sinayan City Mall ni che rasa malu lak!! sebab baju che x kena tempat!! sebab che pakai seliper jer!! org dlm ni bukan main dress up lagi!! tapi che kat KL pun memang suka berseliper jer.. baik ke KLCC ke.. Pavillion ke.. mmg seliper jer!! selesa.. senang.. kaki boleh bernapas.. so masuk jer dlm tu teruja.. terasa mcm berada kat  tempat di mana che harus berada.. bukan kat luar yg sesak2 tuh!! gitew.. so che pun bergambar2 ler kejap.. lepas tu terus ke food court dia kat tingkat paling atas.. x lah sesuatu sangat mall ni.. apa yg dorg ada, kita pun ada kat sini.. che ingatkan kot ada PAC punya kaunter ke.. Sari Ayu punya kaunter ke.. brand2 yg che nak carik..


                 Sampai kat food court x tau nak makan apa.. makanan tempatan kat sana hanya lah nasik padang.. pecal lele.. ayam penyet.. bakso.. mcm kita ada makanan india.. chinese.. arab.. dll.. end up che makan western jer.. bila diconvert ke ringgit harganya dlm RM20.. lebih kureng KL lah.. x ler murah.. lepas makan kita org ke supermarket.. tingkat bawah sekali.. Cold Storage kalau x silap che.. utk mendapatkan air mineral.. & jajan utk makan kat dalam bilik.. dah puas jejalan kat mall ni kawan che pun kol lah supir = dirver tu.. kita org tunggu dia depan entrance.. tengah tunggu2 tu ada sorg mokcik hendon ni suruh che angkat gambar dia sekeluarga guna Blackberry dia.. ha.. utk rekod org sana yg ada2 kebanyakan guna Blackberry.. semua dok main BB masing2 jer che tengok.. Samsung x  in lagi kat sana.. 


                 Masa depan ni lah boleh dilihat betapa kat sana jurang org kaya dgn org miskin sangat lah tinggi.. masing2 tunggu driver depan entrance ni ok!! termasuk kita org.. gitew.. x ramai yg naik teksi or bas.. kecuali pekerja2 mall tu.. tapi tu ler.. keta semuanya MPV or SUV.. x der Merc or BMW.. driver masing2 pulak nampak sangat org susah.. kesian pun ada.. tapi itu lah kehidupan kat sana.. lepas kita org naik keta, kita org pun terus ke penginapan kita org malam tu.. kat Jakarta barat rasanya.. jauh gak lah nak ke sana.. makin lama makin jauh ke kawasan agak kampung.. akhirnya sampai ke tempat yg dituju.. sebuah rumah besar yg macam bangunan.. design dia pelik sikit.. keta tu diparking bawah tanah.. bawah tanah tu ada pintu masuk.. kat atas lobby katanya..


                 Penginapan hari pertama kita org ialah di salah satu rumah dari 3 bijik rumah yg dimiliki oleh pegawai kerajahan indonesia tu.. rumah yg kita org duduk tu adalah hotel ala 3 bintang.. tuan rumah dia duduk tingkat atas sekali.. rumah tu ada 70 buah bilik!!! boleh?!?! 4 tingkat bangunan tu.. bila masuk jer bilik kita org, terus masing2 baring kepenatan!!! kawan che terus mandi nak bersiap utk tido.. che seperti biasa suka berlegar2 kat hotel.. so che keluar balik ke lobby borak2 dgn staff dorg.. dah puas che balik ke hotel.. 


                Esoknya seawal 8 pagi kita org akan dijemput oleh driver utk ke bandung.. utk pergi ke rumah pengusaha barang skin care punca utama kenapa kita org semua ke Jakarta & Bandung ni.. sebenarnya kawan che nak beli & borong 1 jenama skin care ni.. dia pakai selama ni.. kulit dia memang meletops!! dulu dia beli kat Indonesia.. tapi bila order dari Malaysia lepas stok dia habis, dia dapati hasil dia x sama sepertimana dia beli kat Indonesian ni.. pagi tu che dgn kawan che sorg ni bangun terjaga.. dia terus mandi.. sementara dia mandi tu, che pun tengok tv.. pastu che tgk jam.. terkejut che!!! rupanya masa tu baru pukul 6 pagi!!! waktu tempatan!!! kenapa kita org rasa mcm dah pukul 8 pagi?!?! lepas kawan che tu keluar bilik air, che tanya dia.. u rasa skrg pukul berapa? dia jawab.. dalam kol 7 lebih?.. pastu che cakap.. salah!! sekrang baru pukul 6 lebih!! dia tengok jam.. terus kita org berkekek ketawa!!! terjaga member kita org sorg lagi yg tengah tido nyenyak.. he..he..he...


                Sementara nak tunggu member che sorg lagi tu siap, memandangkan che dah siap, che pun keluar lah hotel tu.. utk angkat2 gambar.. tapi permandangan x menarik langsung.. area tu rumah dia semua pagar tinggi2!! x nampak apa kecuali jalanraya.. che suruh staff hotel tu angkat gambar che.. terasa mcm madam2 masa tu.. dorg mcm takut2 jer dgn che.. masa pulak che pakai serkup rambut.. lagi ler mcm madam2.. gitew...








Sesi bergambar di awal pagi.. depan hotel kenalan kawan che..






Staff pegawai kerajaan..




               Bila dah puas berlegar2 & bergambar, che masuk balik hotel utk bersarapan.. che pun bgtau lah kengkawan che tingkat berapa utk bersarapan.. kawan che ada misi kat hotel tu sebenarnya.. dia nak serahkan Milo & beberapa makanan kat org yg duduk kat rumah tu.. rupanya Milo adalah minuman sexclusive ya kat Indonesia!! kat sana Milo agak mahal berbanding minuman lain.. so kita org pun carik ler org tu.. x sapa kenal sapa dia.. tiba2 ada sorg pompuan lingkungan 40an turun tanya adakah kita org dari KL kenalan kawan dia kat KL.. sah!! dia lah org yg kita org patut serahkan milo tu.. 


               Masa tu kita org oder nasik goreng sebagai sarapan kita org.. pompuan tadi tanya nak makan kat atas tak? kat rumah dia.. kita org pun bersetuju lah.. memandangkan kat tempat makan tu agak berkuap sebab x der sistem pengudaraan.. kita org pun naik lah ke tingkat 4 rumah tu.. terkejut jap che bila mendapati ada rumah besar atas hotel ni.. sejuk!! beraircond lagi.. eeeemmmmm lagi lah best!! paling che terkejut bila medapati ada 2 ekor harimau real yg diawet ada dlm rumah tuh!! besar betul harimau tuh!! che tanya lah samada harimau tu ditembak atau apa.. sebab che x nampak kesan lubang peluru kat kepala dia.. mokcik tu menjelaskan yg harimau tu sebenarnya ada 5 beranak.. mak.. bapak.. dan 3 ekor anak2 dia.. yg depan che ni adalah mak & anak dia.. manakala 3 ekor lagi kat rumah anak dia satu lagi.. che diberitahu yg harimau 5 sekeluarga tu diperangkap & dibiarkan mati kebuluran dlm sangkat sebelum diawet.. ayoyoyooyoyoyooo.. kesiannya..  patut ler harimau makin pupus.. rupanya masih berlaku pemburuan utk mendapatkan dorg.. harimau ni diperangkap kat Kalimantan katanya..






Bersama Ibu harimau..








Ibu harimau bersama anaknya..




                Lepas bergambar dan bersarapan, tak lama lepas tu driver kita org pun sampai utk membawa kita org ke bandung rumah pengusaha skin care tu.. bila sampai kat bawah masing2 kecewa bila mendapati kereta yg bakal kita org naik ialah keta toyota Altis.. bukan Pajero semalam.. kita org diberitahu bahawa Pajero tu diguna oleh anak setiausaha negara tu.. eeememmmmm.. kecewa.. ya lah pajero tu the very the selesa.. lagi pun perjalanan kita org ke Bandung ni akan memakan masa 3 jam.. kalau dgn pajero mesti selesa.. x per lah nak buat mcm mana kan.. 


               Sebelum turun ke kereta tadi che sempat lah bergambar kat moto2 besar dlm rumah tuh.. entah berapa puluh ribu lah tu.. ada 2 bijik lagi!! kalau dah kaya tu makin kaya dorg ni.. eemmmmmm...






Salah satu motor yg ada dlm rumah tu..






                So bertolak lah kita org ke Bandung.. sepanjang perjalanan tu che tengok2 lah sekeliling.. utk melihat tempat org kan.. antara yg menarik perhatian che ialah system pengangkutan awam dorg.. kat sana x banyak bus.. tapi banyak van2 & toyota unser yg dijadikkan ala2 bus.. kerusi dlm van tu diubah jadik keliling.. tut2 mcm kat Bangkok pun x sebanyak Bangkok.. lepas tu sistem pemanduan dorg ialah sapa cepat dia dapat.. melintang2 masing2.. yg kiri nak ke kanan.. yg kanan nak ke kiri.. tapi yg herannya dalam kecoh2 tu x der sapa pun yg mengamok2.. semua bagi peluang antara satu sama lain utk ke arah mana yg dorg nak.. kereta bukan main rapat antara satu sama lain.. motor belambak giler!! kalah KL.. che ingat KL dgn vietnam jer yg banyak motor kap chai ni..rupanya kat Jakarta pun berlambak..


               Tak lama lepas tu kita org pun masuk lah ke highway.. sapa cakap highway dorg x der tol??!! ada gak tol kat sana ok.. tapi x ingat berapa.. banyak keta atas jalan walaupun highway.. ke sana memang jem sesaja!! betul lah org cakap!! jem mcm nak rak kat sana.. bayangkan jem dia mcm nak balik raya.. tapi hari2 mcm tuh!! mana x nya.. penduduk Jakarta tu saja sama banyak dengan penduduk seluruh Malaysia ok!! 28 juta org!! bayangkan lah jemnya mcm mana!! hari2 sebok mcm nak raya!! jem merata2.. org merata2.. pening!! beberapa kilometer nak sampai Bandung dah jem x bergerak.. nak memburukkan keadaan aircond keta masa tu rosak pulak!! aoyoyoyoyoyooo... masa tu dlm kol 12 tghari!! bayangkan!! 4 jam dlm keta.. panas lak tuh!! memang che dah stress masa tu.. 






Pondok tol ke Bandung..






                Utk menghilangkan stress masa tu che paksa diri che utk tido!! bukak mata x sampai2 lagi.. tido lagi.. x sampai lagi.. aoyoyoyooyoyoyo.... masa nak sampai ke kawasan tol che pun dapat lah melihat apa yg che nak tengok.. iaitu org datang dari kereta ke kereta utk mendapatkan nafkah.. ada yg jual news paper.. ada jual makanan.. ada jual mainan.. ada jual air.. ada mintak sedekah.. 






Jem2 jugak.. pose tetap pose.. gitew..








Geng Ops kosmetik..




                Bila tengok kesusahan negara lain, baru kita boleh hargai apa yg kita ada kat negara sendiri.. che bukan x nak bagi sedekah kat org2 yg memintak tu.. tapi ramai menasihatkan che supaya jangan.. sebab nanti kalau sorg kita bagi, ramai akan singgah kat kereta utk mintak sedekah gak.. nanti susah nak tolak.. kecoh jadiknya..








Antara mereka2 yg mendapatkan rezeki di tepi jalan..








               Amatlah penat che dgn kengkawan che masa ni.. dengan dahaganya.. panasnya.. nak terkencingnya.. semua ada.. bayangkan terpaksa harungi jem berjam2 berpusing2.. x sampai2.. rupa2nya bila kita org baru tau yg driver tu x pernah pegi Bandung!! boleh?!?! patut lah x sampai2 & x jumpa2 rumah pengusaha skin care tuh!! bila kita org suruh dia tanya org keliling, dia feeling!! mcm menjatuhkan maruah dia!!! dia rasa dia class utk tanya entah sesapa org kat tepi jalan tuh!! dia rasa dgn bergelar driver pegawai kerajahan, dia lebih tinggi tarafnya berbading org2 kat luar tu.. terutama org2 yg berniaga2 bakso tepi jalan tu.. lagi pun mungkin dia malu bila org mempertikaikan dia sebagai driver. .tapi jalan pun x tau.. gitew!! bukan nak menuduh.. tapi memang itu yg tergambar kat muka dia bila kita org suruh dia tanya org.. x der maknanya dia nak turun tanya ok.. che dah bising2 dalam keta baru dia nak tanya.. sebab che dah x larat nak dok dlm keta tuh!! 


               Nak menambah bara di dada org yg kita org nak tuju rumah dia tu susah nak jawab kol!! x tau kenapa!! pusing2 punya pusing.. keluar masuk jalan kat Bandung tu, akhirnya kita org sampai pun ke rumah yg dituju.. bila sampai kat sana driver tu terkejut yg kita org sebenarnya nak ke rumah org.. sepanjang perjalanan tu dia ingatkan kita org nak pegi kedai!! boleh??!! kalau kali kalau x tau, tanya!! kak nam betul tau driver ni!!


              Keadaan rumah tu sebijik mcm rumah2 org kaya dalam sinetron hendon.. tapi yg kaya x seberapa tu lah.. yg kaya betul dlm sinetron mcm istana.. rumah dia x der car park.. lepas pagar dlm 4 kaki terus pintu rumah.. rumah 2 tingkat.. memang lain design dia.. bawah dapur terpampang.. & ada 1 bilik.. depan ruang tamu.. atas ada bilik lagi.. x tau lah berapa bijik.. rumah dia panjang ke dalam.. dari luar nampak kecik.. kereta di park luar pagar.. 


              Lepas ambek stok2 skin care tu & lepas menikmati kopi panas waktu hujan yg best tu, kita org pun berangkat utk ke Pasar Baru Bandung utk mendapatkan bebarang kosmetik che & jejalan kat sana.. masa tu hujan renyai2.. seperti biasa.. jem.. eeeeememmmmm.. naik muak hadap jem ni lah.. sepanjang perjalanan tu che pun tengok lah rumah2 lama yg selalu keluar dlm tv bila cita pasal Bandung tu.. rumah2 lama yg dijadikkan kedai2.. paling banyak rumah2 yg mengaku Factory outlet.. kita org mmg x berkenan pun nak ke kedai2 tu.. masing2 bukannya nak beli baju pun.. so kita org x ler singgah sana.. tengah pusing2 tu tiba che nampak ada org jual rambut palsu tepi jalan!!! aoyoyoyoyoyooo!!! terus suruh driver tu berhenti!! 


             Driver tu xnak berhenti boleh?!? dia cakap akan disaman.. kita org cakap dia x perlu tunggu kita org.. just turunkan kita org jer.. lepas puas didesak, baru dia nak berhenti.. che nak sangat behenti situ sebab kawan che cakap dia beli rambut kat hendon RM60 hengget jer.. real human hair lagi.. tu yg che nak tengok tuh!! kalau ada yg menarik, che nak lah gak.. walaupun rambut che sendiri dah panjang.. boleh sewa2kan kat sesapa.. gitew.. turun jer keta tu, che dikejutkan dengan adegan yg kurang moden & beretika.. ada seorg budak perempuan ni kencing kat tepi jalan sambil bercangkung!! che ingatkan dia berak.. sebab nampak air keluar dari bontot dia.. pastu baru che teringat yg fefet tu terbelah kebelakang.. so itu air kencing dia gak.. terbelah 2 bahagian!! ada yg keluar dari depan.. ada yg dari belakang!!! TIDAKKKKKKKKKKKKKK!!!!!! mak budak tu pulak tunggu dia habis kencing katanya kat atas kaki lima sebelah dia..


              Che terpaksa buat lompat jauh utk mengelakkan terpijak air kencing dia.. masa tu kan hujan.. so air kencing dia dibawak oleh air.. xixix.. pondok org jual rambut tu betul2 sebelah budak tu kencing.. che tengok lah rambut2 tu.. memang murah.. tapi memang nampak murah pun.. che ingatkan ada yg real.. semuanya sintetik.. pastu nampak x berapa natural.. sorg kawan che beli utk disewakan.. dia beli 2 pasang kot.. kawan che sorg lagi beli utk dia.. saja2 nak pakai wig lelaki.. rambut pendek.. rambut2 tu x menarik perhatian che.. tapi penjual dia sangat menarik!! sedap badan dia!! muka pun boleh tahan.. walaupun tinggi dia kat dada che jer.. gitew..


               Lepas beli rambut tu , kita org pun masuk lah ke Pasar Baru tu.. tempat tu adalah bangunan lama ala2 Pertama Komplek.. dlm tu paling banyak menjual kain2.. baju.. & kosmetik.. kosmetik kat ground floor.. kat situ lah che beli bedak Pixy..bulu mata Elise & net rambut.. murah lah jugak.. bila che tanya PAC.. harga dia lebih kurang kat KL jer.. terus che patah hati.. ingatkan nak beli lah byk PAC kalau murah kat sana.. manakala lebih kurang.. so che pun beli lah itu jer.. 




          
Bulu mata Elise yg sangat cantik kalau buat teknik smokey eyes..










                  Dah puas berjalan2.. dalam mall tu & setelah kawan che dapat kain utk hari perkahwinan anak dia, kita org pun naik ke tingkat atas utk makan.. kawan che yg sponser che tu order lah makanan.. dia tanya che nak makan apa? che cakap apa saja.. che x kesah.. kat food court tu macam zaman pegi food court S&M dulu.. setiap gerai akan panggil2 & tarik2 kita utk makan kat gerai dorg.. kawan che order lah makanan tempatan yg ala2 pecal lele tu. .tapi ikan dia ikan Gurame.. bukan keli.. ikan digoreng bersama tepong.. sayur pun digoreng dgn tepong.. lepas tu ada sup.. daging ala masak kicap.. ulam2.. dan lelain.. tapi yg menarik perhatian che ialah ikan Gurame tu.. sedap sangat.. che tau itu ikan air tawar.. tapi x rasa tanah mcm kat sini.. che dah google.. ada yg cakap itu ikan Talapia.. ada yg cakap ikan Kaloi.. so che x tau ikan apa tu.. yg penting sedap.. tambah pulak disalur dgn tepong.. kalau buat masam manis pedas memang sedap..


                  Masa makan tu pekerja2 lelaki gerai2 tu tegor2 lah che.. tanya dari mana dan sebagainya.. 2-3 taste gak.. eeeememmmmmm... tapi x leh nak bawak ke Jakarta.. jauh katanya.. dorg keja esoknya.. dorg cakap kalau kita org duduk Bandung, dorg ok jer.. gitew... gatal rupanya bini abg s ni.. he..he.h.e.... lepas makan tu ada org tua dari gerai satu lagi ni tanya kawan che.. berapa ktia org dikenakan utk makanan kita org tu.. lepas bgtau org tu cakap mahal giler!! kita org kena ketok rupanya!! dia cakap harga yg kita org bayar tu adalah sekali ganda lebih tinggi daripada harga sepatutnya.. gitew.. dia cakap sebab kita org org Malaysia, dorg ambek kesempatan!! 


                  Lepas makan tu kita org tunggu driver tu datang kat food court tu.. sebab kita org x tau nak carik dorg.. takut sesart larat nanti.. so dia pun tiba lah kat situ & jemput kita org ke car park.. 






 Permandangan dari car park Pasar Baru Bandung..







                 Masa nak keluar dari car park tu dalam pukul 6 petang kot.. nak tau apa jadik masa tu?!?! JEM dalam car park tuh!! boleh??!! memandangkan che dah kepenatan keluar dari pagi.. so che pun tido lah utk mengelakkan stress & kena panic attack!! bila bukak mata, tup2 masih kat car park tu lagi!! tido balik.. bukak balik, masih kat dlm mall tuh!!! aoyoyoyooyoyoyooooo!!!!  che dah stress dah!! che paksa diri utk x bukak mata.. sambung jer tido.. bukak balik.. dah nak keluar dah.. syukur.. rasanya 1 jam kot nak keluar sana saja!! x dapat nak rungkaikan stress dia mcm mana.. lepas keluar dari situ, che lega sikit.. sambung tido.. kali ni nyenyak sikit.. tengah tido2 tu biba che dengar bising2 kat luar.. che bukak mata.. terkejut che tengok kat luar!!! banyaknya org!!! terutama motor!!! keta x bergerak2.. motor bergeraka sikit2 jer!! banyangkan!! kalau atas jalan motor pun x boleh bergerak.. mcm mana jemnya tu?!?! mcm mana sesaknya tu??! che x tau dorg semua nak ke mana.. masa tu hari Sabtu.. so che bayangkan dorg nak ke pasar2 malam kat sana kot.. hari utk dorg berhibur setelah susah payah carik duit.. 


                Ramainya org masa tu seolah2 semua org tengah melarikan diri daripada tsunami!! masing2 berpusu2 utk menyelamatkan diri.. che pening dah masa tu!! x dapat che bayangkan tiba ada yg bagitau kita org org Malaysia & ada yg provok isu kenegaraan sentitip.. harus keta kita org kena terbelikkan.. tetek nasik lemak RM0.50 che diramas2 mcm mamak menguli roti canai.. sungguh menakutkan.. gitew... seperti biasa che nak lupakan kesesakan tu, che pun tido lah..


                Tapi che heran kenapa kita org x keluar2 dari Bandung tu. berjam2 atas jalan.. rupanya driver tu x tau carik jalan keluar!! signboard pun x der!! patut ler!! kita org pun paksa dia tanya org.. tetap berkeras ni!! kak nam betul tau driver ni!! kita org singgah kat stesen minyak nak buang air kecik.. suruh dia tanya org stesen minyak tu.. selamber jer dia  masuk keta x tanya sapa pun!! che dah hangin masa tuh!! mcm2 madah keluar.. siap che cakap.. bak kata org2 tua.. malu bertanya sesat jalan.. kita ni sudah sesat.. sebab kamu malu bertanya.. che cakap dgn slang hendon.. kawan2 che ketawa sinis.. dia buat x reti jer.. pusing punya pusing akhirnya kita org nampak signboard ke Jakarta.. bersyukur giler masa tuh!!


                Masuk lah highway x lama lepas tu.. x lama lepas tu gak jem!!! lagi!!! kat highway pun boleh jem!!! jarak nak sampai Jakarta masa tu lagi 200km!! boleh??!! apa lagi??! tido lah.. driver tu pun stress masa tu.. bila jalamn clear sikit dia punya pecut mengalahkan lipas kudung.. kalau kat sini mcm org lumba haram kereta.. tapi kat sana normal ok.. lane paling kanan bukan lane paling laju.. mana2 lane adalah lane laju.. silakan potong mana2 lane.. giler!! rasanya undang2 x mcm tu.. tapi che memang x pernah nampak polis kat sana.. dorg kekurangan penguatkuasa kat sana.. rasanya nisbah polis adalah sorg bagi setiap 1000 org.. pasal tu kat sana org buat undang2 sendiri..


                Dalam kol 11 baru kita org sampai kat Jakarta.. terus ke hotel kita org.. Ibis Hotel.. kat Mangga Dua..bayangkan dari kol 6 ptg mengadap jem.. stress.. lepas check in kita org bersiap2 utk jalan2 kat pasar malam luar hotel tu.. dapat lah tengok kehidupan rakyat tempatan.. pasar tu jual baju kebanyakkannya.. kebetulan ada org kawin pulak kat rumah seberang parit tepi pasar malam tu.. kita org pun tengok2 lah.. malam tu ada2 konsert.. ada penyanyi ni.. lagu dangdut katanya.. masing2 lapar masa tu.. tapi x berani nak makan kat makan kat gerai2 tepi jalan tu.. takut sakit perut.. memang pun bila tengok keadaan gerai dia.. mcm x permah cuci.. kang cirit birit 1 hal.. tandas awam bukan senang nak carik.. jem lagi.. malas nak ambek risiko.. so kita org ambek keputusan utk makan kat hotel jer.. oder nasik goreng.. kena dlm RM25 hengget!! sama mcm hotel sini jer.. utk rekod sebenarnya bila diconvert bebarang kat Jakarta x ler murah mana.. kecuali kalau makan tepi2 kalan tu..


                 Lepas makan kita org ke bilik.. x buat apa pun masa tu.. masing2 dah kepenatan.. so just update facebook memasing lah.. line internet hotel tu slow sikit.. susah nak upload gambar.. so che guna line internet dari hp jer.. sebelum naik bilik tadi kita org ada singgah kat Spa bawah hotel tu.. recce harga.. RM50 utk urut.. ok lah.. boleh lah manja2kan diri.. kita org book utk urut dlm kot 9am.. pagi tu che bangun dlm kol 7am..  lepas2 mandi terus turun.. nak ambek2 gambar.. xnak pegi spa tu sorg2.. tunggu kawan che semua bangun.. so che pun keluar ler bergambar.. 








Teksi2 tepi hotel.. menunggu kastemer... 




Bersambung lagi...




                  Lepas puas bergambar, che naik semula ke bilik.. kengkawan che masih belum bersiap.. salah sorg kwn che demam hari tu.. so memandangkan che x tau nak buat apa, che pun plan nak ke shopping complex sebelah hotel tu sesorg dulu.. saja jalan2 tengok apa ada.. lagi satu che masih belum dapat buah rantai silver sepanjang che kat Jakarta & Bandung ni.. che baru perasan yg susah nak jumpa kedai2 yg jual barang silver.. kedai emas banyak che jumpa.. che ada tanya beberapa kedai emas kat sini samada dorg jual sekali tak silver.. tapi dorg cakap x jual.. silver memang susah nak dapat katanya.. 


                  So memandangkan che nak carik silver utk che, che pegi lah sorg2 dulu supaya x mengganggu agenda member2 che nanti.. che pun berjalan kaki lah ke Mangga Dua Pasar Pagi.. nampak meriah kat sana.. utk rekod che akan carik buah rantai silver setiap kali che pegi melancong.. baik dalam negara... atau pun luar negara utk ditambahkan kat gelang tangan che yg popular itu.. gitew.. sampai kat Pasar pagi tu che pun ronda2 lah dlm tu.. x jumpa pun kedai silver.. tapi che terjumpa kedai rambut palsu.. x der apa yg menarik.. real human hair mahal.. dlm rm500.. kat sini dekat rm1000 kot.. tapi motip che beli rambut mahal2 mcm tu? kalau sewakan jahanam mcm mana??!! x menangis air mata mazi nanti?? tapi che beli fringe.. RM20.. kat KL pun harga sama gak member che beli.. tapi memandangkan dah depan mata kedai ni, terus lah che beli.. 1 yg dah siap.. 2 style mcm extension.. 


                   Lepas tu che carik kedai yg ada jual gam bulu mata Elise & celak coklat jenama Viva.. member che pesan kat che.. jumpa lah.. tapi mahal lah.. x berbaloi.. gam mcm tu jenama lain pun ada.. botol dia sebijik mcm kat Sinma.. kat Sinma RM15 jer.. kat sana che beli RM25.. over.. just tukar nama jer kt botol tu.. che gam bulu mata tetap setia dengan DUO.. senang.. selamat.. & ada class.. gitew.. org cakap alah brand2 lain.. che tetap dgn dia.. che kan jenis setia ku di sini.. gitew..










Rupa bila che pakai fringe or bang.. the very the korean girl.. gitew.. ana sanyo..






                    Lepas dapat gam & celak tu, che nak carik thong atau curler.. che nak carik yg besar giler.. che x suka saiz2 yg ada dipasaran skrg.. terlalu koman.. & hasilnya nanti kerinting mcm rambut mat saleh pompuan zaman titanic.. x suka!! che suka curl yg besar.. boleh jadik mcm kena blow kalau pandai buat.. so che pun pusing lah satu bangunan tu.. x jumpa langsung!! bila dah fed up che x tau nak buat apa, che pun terjumpa salon kat tingkat bwah tuh.. che tanya lah berapa blow dry rambut che ni.. berapa puluh ribu entah dia kata.. tapi lepas convert RM20.. agak mahal lah.. sebab kat KL che boleh dapat RM15 jer.. che pun disuruh duduk tunggu giliran.. rupa2nya harga tadi tu sekali cuci rambut.. so sama lah dgn harga sini.. cuci & blow.. x der istimewa lah cucian dorg.. tapi yg bestnya ialah.. staff lelaki dia semua muka & gaya mat rempit ok!!! ada sorg jer pondan under pembinaan.. yg pentingnya mat rempit ok!! kat sini kalau laki yg keja kedai salon mesti style dia mcm binatang!! rambut kuning lah.. rambut pink lah.. rambut potong sisi lah.. rambut potong terbalik lah.. yg ni style rempit!! nak ketawa pun ada masa tu..


                    Mat rempit tu pun tanya che nak blow mcm mana.. che cakap blow suak ke dalam.. che nak tengok dia boleh buat tak.. sebab x ramai org boleh buat.. kecuali pakai hair iron.. kalau pakai hair dyer yg terel jer boleh buat.. so dia pun berusaha lah buat.. jadik ok!!! dia salah org yg berjaya buat selama che pegi salon mintak suak ke dalam ni!!! walaupun berwajah rempit namun tangannya tangan bapok tua keja salon 30 tahun katanya..


                   Lepas siap rambut che, che teruskan usaha utk carik silver che tu.. tengah carik2 tiba kawan che kol tanya che kat mana.. che bgtau lokasi che.. dorg pun otw lah ke  Pasar Pagi Mangga Dua tu.. x lama leps tu che kol tanya dorg kat mana.. dorg cakap better kita buat aktiviti sendiri2.. sebab masing2 carik benda yg berlainan.. kemudian jumpa kat mana2.. che pun setuju.. bila dah puas berjalan, che nak carik lah dorg.. sebab nampak gaya kat sini memang x der silver yg che carik.. so che pun kol lah dorg tanya lokasi.. 


                   Dari satu lokasi ke satu lokasi che pegi carik dorg.. x jumpa2.. dari tingkat atas.. sampai lah ground floor.. tetap x jumpa.. segala landmark kedai dlm tu che tanya.. x  jumpa2.. penat giler masa tu naik turun tangga.. pastu member che tu pas hp dia kat pekerja kedai tempat dorg berada skrg tu.. rupanya2 che kat bangunan yg salah!!! Pasar Pagi tu ada 2 blok!! che selama mencarik tu kat blok lain rupanya!! patut lah x jumpa2!!! che pun mcm x larat nak carik dah.. so che cakap dgn kawan che tu kita jumpa balik kat hotel jer lah.. sebab che nak ke Pasar Baru Mangga Dua.. pekerja salon mat rempit tu bgtau che kalau nak carik curler or barang2 kosmetik & kepondanan kat sana berlambak!! kat sana ala2 pusat dia.. so che rasa baik che ke sana sorg2.. sebab member che x carik apa2 kat sana nanti.. x nak lah rasa bersalah kalau dorg terpaksa ikut che ke hulu ke hilir tanpa ada fungsi utk dorg..


                   So che pun naik lah teksi biru yg beratur depan Pasar Pagi ni.. che tanya dia berapa tambang ke sana? dia cakap IND20,000.00 bersamaan RM6 hengget.. so che ok jer lah.. memandangkan RM6 hengget jer.. dekat lah agaknya.. driver teksi tu pokcik2 gemok.. masam bau teksi dia.. bau badan dia.. masa tu dlm 12 tghari.. panas giler.. jem seperti biasa lah ya.. so che rasa jauh pulak perjalanan tu.. che pun cakap lah kat dia.. jauh jugak ya.. dia cakap.. ya.. jauh.. pastu kita org pun borak kosong.. x lama lepas tu sampai.. dlm masa 20 minit kot.. che x der buat kecik masa tu.. so che bagi IND50,000.00.. tiba2 pokcik tu cakap.. bagi semua ya.. boleh?!?!? dari RM6 hengget jadik RM17 hengget!! kak nam betul!! che cakap.. kan kamu dah setuju IND20,000.. dia cakap.. ya.. saya fikirkan dekat.. jauh sebenarnya.. apa tuh??!! che yg ingat dekat!! bukan dia!!! dia sah2 tau jaraknya kan!! lahanat betul tau!! che malas nak buat kecoh, che bagikan jer.. lagi pun kat negara org kan.. kita x tau perangai dorg.. che pun turun dgn sakit hati..


                    Masuk jer dalam mall tu che teruja!! bila tengok ada demo mekap by LT Pro.. jenama yg agak berjenama kat sana.. che ada few produk dia.. memang bagus.. masa tengh tengok2 demo tu, tiba ada sorg mamat kat sebelah che ni bukan main taste lagi!!! badan muskul.. muka terletak.. cuma pendek jer.. (ada ke org tinggi dari che? gitew...) che tengok2 dia.. muka dia takut2.. masa tu dia tengah rakam video demo mekap tu.. dalam hati che ni mesti bf model yg dimekapkan tu.. tu yg dia takut2 tu.. dah puas tengok demo tu, che pun tengok2 lah barang kat kedai depan tempat demo tu.. kat situ ada sample berus mekap.. tapi semuanya mcm apa yg ada kat sini gak.. jenama Bobby Brown lah.. MAC lah.. semua tipu.. che ingat kot ada jenama2 dari sana ke.. pastu che tanya PAC punya barang.. convert2 lebih kurang harga kat KL.. eeeeeeemmmmmmm.. memang x payah lah tanya lagi.. lepas tu staff dia seorg lelaki ala rempit gak tunjuk bulu mata kat che.. banyak gak pilihannya.. Elise yg che beli tu pun ada.. harga Elise tu sama dgn apa yg che beli kat Bandung tu.. 












                   Memandangkan ada bulu mata brand Morrise ni nampak menarik & murah, che pun beli lah 2 dosen.. lepas tu che tanya dia ada curler besar x? che suruh dia keluarkan semua yg besar yg dia ada.. che pun tertarik dgn 1 ni!! memang saiz yg che nak.. harganya RM85!! sama harga kat KL lah!! che dapat hari tu.. cuma che x beli jer.. tapi ni alang2 dah depan mata, che pun beli lah.. x yah carik2 dah.. masa tu baru che terpk balik.. semua barang2 kat situ lebih kurang apa yg ada kat KL kecuali bulu mata buatan sana.. yg lain semuanya made in China katanya.. so kalau dah semua dari china, pegi mana2 pun harganya lebih kurang lah!! kecuali kalau che pegi china sendiri.. harus lebih murah..






Curler yg boleh juga dijadikkan dildo dikata bulan mengambang.. gitew..








                    Bila dah rasa x der apa yg menarik sebenarnya, che pun malas nak tengok2 barang kat sana dah.. misi che nak carik buah rantai silver jer skrg!! so che pegi tengok kedai emas kat tingkat atas.. tanya samada dia ada jual silver tak..dia cakap x.. try tengok kat atas katanya.. so che pun naik lah ke tingkat atas.. ada gak akhirnya!!! tapi tergamam jap che tengok tempat jual silver tuh.. semua barang dia dlm almari kaya.. mcm almari kedai emas.. masa che sampai che ada dorg mokcik cina hendon ni tolak silver dia siap bagi resit kat kedai tu.. lepas tu org tu bagi dia duit!! boleh??!! dia jual balik silver dia katanya.. ala2 emas lak.. bila mokcik tu dah balik, che pun pilih lah buah rantai yg menarik utk che.. semua x berapa nak menarik.. byk design mcm org tua.. tiba2 che nampak ada 1 ni bentuk gitar berdiamond.. eeeemmmmm menarik.. che tanya dia berapa hengget.. dia cakap kena timbang dulu.. ha?!?!! timbang??!! jangan memain ya!! silver kat sana siap timbang2 ala emas gitew.. so gitar tu berat dia 2gram.. segram IND30,000. so harganya dlm   RM20 hengget jer.. murah gak.. sebab kat sini selalunya dlm RM35 kalau design2 mcm tu..


                  Che tanya lah pekerja tu kenapa susah dapat silver kat jakarta ni.. dia cakap silver x semua mampu pakai.. kalau dorg nak beli dorg akan beli emas terus.. silver x ramai yg nak.. patut lah mcm org giler che carik x jumpa.. lepas tu pekerja tu bukan main suka tengok gelang che tu.. dia cakap kalau ditimbang mesti sekilo.. che cakap berat tu sekali dgn buah dia.. silver jer x sampai.. dia teruja giler tengok gelang che tu.. rasa bangga lak masa tu.. rasa mcm che ni pondan kaki paling panjang di dunia masa tu.. gitew..








Gelang silver che yg kontroversi itu.. yg giter & monyet tu che beli kat Jakarta..










                  Bila dah puas berjalan dlm mall Pasar Baru tu, che pun saja jalah keluar dari bangunan tu.. jalan2 kat luar lak.. saja nak expose kengkonon.. banyak lah mata2 memandang.. mcm jalan kat sini gak lah.. kat mana pun lah pondan pegi harus akan diberi pandangan mcm nampak hantu pocong!! laluan yg che lalu tu ala2 open air mcm petaling street.. bila dah sampai hujung, che patah balik.. ada lah jual mcm2 sepanjang perjalanan che tu.. yg menarik ialah ramai org jual rambut extension.. jenis yg gam terus ke rambut tu.. harga dlm RM20 hengget.. kat sini RM50 rasanya.. tapi che nak buat apa??!! kalau yg klip tu che nak lah jugak.. bila dah patah balik, che masuk pulak bangunan sebelah satu lagi.. tiba2 che ternampak mamat muskul muka terletak tadi!! baru che perasan kat leher dia penuh love bit katanya!! motip dia lalu depan che lepas tu patah balik? che pun tengok lah dia ke mana.. rupanya dia duduk sebelah si tukang mekap yg buat demo tadi!!! katanya.. rupanya hanak hikan hadek2 tua yg buat mekap tu rupanya.. buleh tahan hanak hikan dia.. pasal tu buat love bit siap2 sebelum buat demo.. cop supaya org x berani nak tekel nanti.. 


                  Dalam bangunan ni barang dia sama jer dgn bangunan sebelah tu.. tapi ada 1 kedai ni cakap dia boleh bagi che curler tu lebih murah dari tuh!! menyampah!! che memang menyampah bila dah beli ada sora2 berbunyik.. boleh bagi lagi murah lah.. ada tempat lagi murah lah.. sebelum tu x der sapa nak bersora pun!! kat kedai tu che beli loose powder Bliss.. ok lah gak.. RM20 hengget.. wangi.. ni utk penggunaan che sendiri.. kat kedai tu ada sorg pompuan ni..byk molot dia.. mcm2 kita org borak.. pastu dorg nak tengok duit malaysia..so che tunjuk lah.. dari RM1 sampai lah RM100.. che cakap RM100 paling besar.. dorg terkejut.. dorg ingat ada RM1000.. che cakap x der.. pastu che bagitau lah RM100 tu bersamaan dgn IND300,000.00 dorg.. terus terkejut masing2.. semua nak rasa pegang duit tu.. rasa bangga lak sebagai rakyat Malaysia masa tu.. x dapat che bayangkan kalau org Britain.. 100 pound dorg sama dgn IND1,950,000!! eeeeemmmmmm.... benci!!


                   Lepas dah sakit hati tengok mamat muskul dgn hadek2 tuo tu, che pun berjalan lah keluar dari mall tu.. tengah jalan keluar tu, tiba2 ada sorg pompuan cina 40an hendon tegor che.. dia cakap kawan dia nak berkenalan dgn che.. che tanya sapa.. dia tunjuk pompuan kat dalam kedai tu.. che cakap.. hey!!! saya perempuan lah.. mana bisa sama perempuan.. lepas tu dia cakap ... nak pegi kedai kawan dia x? che cakap tanya kedai apa? dia terus tarik che keluar dari bangunan tu.. nak ke arah blok yg che dah masuk tadi.. pastu che cakap.. saya sudah masuk semua kedai di dalam.. pastu che ternampak ada org jual tshirt kat luar bangunan tu.. baru che teringat yg che nak beli tshirt Hard Rock or Harley Davidson ada kawan che order.. so che pun tengok2 lah tshirt tu.. che pun beli lah.. masa tengah sebok2 pilih tu asoh tadi sebok bising kat peniaga tu.. cakap che kawan dia.. che baik.. che ganteng.. over!! tup2 dia cakap.. bisa nggak kamu belanja saya KFC?.. muka dia masa tu very the mengharap sangat.. che pun tanya lah kat mana ada KFC? dia cakap ada kat tingkat atas.. terus dia bawak che ke naik ke atas katanya..


                    Sampai jer kat atas tu nampak lah KFC.. panas giler atas tu.. masa tu hari Ahad.. kat sana Ahad aircond memang x pasang katanya.. kita org pun beratur lah.. masa beratur tu pompuan ni excited sangat.. pastu tiba2 dia cakap... saya mau Bucket ya.. BENAZIR BUTOH PUNYA POMPUAN!!! ko jangan nak over ya pukimama betul!! dalam hati che masa tuh!! ambek kesempatan betul puki ni!!! pastu che cakap.. kamu ambek yg 3 ketul itu saja!! dengan nada yg agak tegar.. pastu dia cakap.. saya mau beli utk kawan saja jugak.. bila lah bucket.. pastu che cakap.. 3 ketul tu jer!!! pastu dia tanya kaunter berapa ketul dlm bucket tu.. kebetulan masa tu x der ayam!! hanya ada kepak jer!!! nasib baik!! tuhan bersama che masa tuh!! dia cakap dia x nak kepak.. staff tu cakap tu jer ada.. kalau 3 ketul boleh campur.. pastu dia pun ambek lah 3 ketul tuh.. che suruh dia bungkus.. x nak che tunggu dgn dia kat situ.. kang mcm2 lak permintaaan dia..


                     Lepas tu masa dia order ayam 3 ketul 2 bungkus tu dia cakap dgn che dia nak air milo ais.. sepertimana che cakap sebelum ni milo air sexclusice kat sana.. pastu che cakap.. kan sudah ada airnya.. dia cakap.. saya x mau pepsi.. saya mau milo ais.. terus  dia cakap kat kaunter tu terjerit2 milo air.. pastu dia tambah.. nasik.. sup.. mocha ice blended!!! boleh?!?! memang sial betul!!! che x terkata masa tu.. kalau che bising che takut tiba2 dia menjerit2 cakap che buat apa2 kat dia pulak!! sebab bila che tgk balik dia krek sikit!! lagi lah takut.. x pasal2 che kena bantai dgn org sana lak.. kita che cabol dia.. manakala che lagi perempuan dari dia!! gitew.. 


                     Cashier tu pun tekan2 lah benda2 yg dia order tu.. semuanya dalam IND87,000.. pastu dia mintak duit dari che.. masa tu che dah pegang IND100,000.. che cakap dgn dia... x per saya bayar nanti.. dia cakap.. bagi saya lebih senang.. masa tu che memang dah hangin dah!! tapi pendamkan jer.. kalau kat KL tu memang dah kena maki dah benazir butoh nih!!! che pun kira lah IND100,000 tu bersamaan dgn berapa hengget.. rupanya RM33.33 sen jer!!! lega rasanya!! sebab che ingatkan dlm RM50 or RM70 hengget.. bila che dah tau RM33 jer.. senyap2 che berundur ke belakang.. dia tengah tengok apa lagi dia boleh beli!! sikit2 che undur.. bila dah keluar dari situ, terus che lari!!! che lalu jejantan ke seberang jalan!! supaya dia x jumpa che!!! kalau dia order lebih2 dia sendiri bayar lah!! yg mana che rasa x der duit tuh!! sekali dapat peluang dia ketok habis2!! pukimama betul!!! org kesiankan dia nak bagi lah dia peluang utk makan.. tiba2 dia kenakan kita balik!!! x bersyukur betul!!! eeeeeeeemmmmmm... stress che masa tuh!!!


                      Bila dah masuk bangunan 1 lagi seberang jalan tu, che nak terus naik teksi balik hotel.. tiba2 che ternampak ada kedai jual silver!! teruja kejap.. lupa kejap stress tadi.. che ternampak ada 1 buah rantai tu bentuk monyet berdiamond.. cantik.. lepas ditimbang harga dia RM20 gak!! 2 gram gak.. suker!!! terus che suruh gantungkan kat gelang che tu.. duit rupiah che masa tu memang cukup2 jer utk beli buah rantai tu & tambang balik jer kot.. kalau ada lebih harus che beli lebih.. tapi x best lak kalau gelang che tu penuh dgn buah dari lokasi percutian yg sama.. pastu che tanya dia kalau naik teksi berapa tambang.. kira punya kita x cukup katanya.. naik tut2 pun x cukup rupanya.. che ada ringgit jer masa tu.. pastu che keluar mall tu tahan tut2.. che tanya dia terima ringgit tak? dia cakap ok.. 


                       So che pun naik lah tut2.. che janji dgn dia nak bagi RM10 hengget.. bersamaan IND30,000.. banyak tu.. sama dgn harga teksi.. tu yg dia setuju tu.. che x kesah lah.. yg penting che x perlu ke money changer tukar duit.. masa naik tut2 tu che nak lah angkat gambar dalam tu.. utk kenangan pengalaman kan.. tiba org naik motor sebelah tengok lain macam jer.. che guna Galaxy tablet masa tu.. utk rekod kat sana x der org pakai tab lagi che tengok.. kurang popular mcm silver gak.. terus che simpan tab che tuh!! kang x pasal2 kena rampas dari tut2 tu.. tut2 kan x der cermin.. terpelohong jer..


                       Sampai kat hotel che tambah lagi duit jadik RM15.. kesian kat dia.. dia kata che kastemer pertama dia hari tu.. susah nak dapat kastemer skrg ni.. dia punya lah bersyukur.. pastu dia cakap nak jemput che pagi esok bawak ke airport.. che cakap che dah ada driver.. che ramai.. bukan sorg.. lagi pun mcm mana nak naik tut2 tu dengan bebarang che?? ke airport lak tuh.. jauh giler tuh!! boleh jatuh rahim che terhentak2 nanti.. gitew.. masuk bilik, kengkawan che semua tengah relex2..che pun cerita lah semua kejadian yg berlaku.. dorg cakap semua tu berlaku mungkin sebab dorg tengok che sorg2.. pasal tu che x tegas.. kat sana kena tegas.. x leh nak berlembut sangat..


                        Malam tu kita org lepak kat Mangga Dua Square.. saja nak jejalan malam terakhir.. lagi pun member che sorg ni nak carik beg.. utk letak bebarang yg dia beli.. sebab masa dtg dia bawak beg kecik jer.. so kita org pun jejalan lah kat sana.. mall ni kat luar bukan main gak lagi.. masuk dalam macam Pertama Kompleks jer.. lepas makan malam kita org pun balik bilik.. member che dapat lah beg yg dia nak.. che x der benda nak beli dah..


                       Esoknya kita org bangun awal & jejalan kat mall sebelah hotel kita org tu.. kawan che sorg ni beli baju.. shopping last minit katanya.. lepas lunch kita org balik bilik.. driver tu dapat kol 12 tghari.. dia terus hantar ke airport.. awal pulak kita org sampai airport.. flight kol 4pm.. masa tu kol 1 lebih.. utk buang masa kita org plan nak gi urut kat spa kat airport tu.. bila cek harga dia, lupakan lah hasrat di hati katanya.. berdentum harga dia!! dlm RM150!! boleh??!! so kita org makan jer kat situ.. memandangkan spa tu ada jual makanan gak.. lepas makan kita org lepak2 buang masa..


                       X lama lepas tu kita org dibenarkan masuk utk check in.. panjang giler Q masa tu!! tengah beratur2 tu tiba2 ada kenalan kawan che yg kita org terserempak masa kat KLIA aritu ke arah kita org.. dia cakap dia try nak check in sebagai group check in tapi x lepas.. sebab kena at least 10 org.. dorg ada 6 org jer.. so kita org nak join lah check in group tu.. tapi kena carik lagi sorg lah utk cukupkan 10 org.. x yah lah beratur panjang.. member che pun tanya org belakang dia.. org tu setuju.. so kita org pun ke barisan lain lah utk buat group check in.. tengah beratur2 tu tiba2 org yg kawan che ajak join tu cakap dia nak ke Belanda.. bukan ke KL.. so dia terpaksa x leh join.. kita org pun kekurangan sorg lah..


                       Che pun nak ke kaunter lah kot2 boleh ke x kurang sorg.. rupanya salah sorg dari kawan che punya kawan tu dah dapat kebenaran utk check in 9 org jer!! syukur.. so masing2 pun beratur lah.. tup2 sorg hanya dibenarkan 1 beg jer!! pulak!!! banyak beg lebih masa tuh!! terpaksa bawak naik atas.. x check in beg.. lepas tu baru che ingat yg che ada 4 botol minyak wangi che bawak dari KL!! utk rekod seorg hanya dibenarkan bawak 100ml cecair saja atas flight.. xkan nak tinggalkan??! ayoyoyoyoyooo.. giler?!?! Gucci saja ada 2 botol!! kak nam.. so che masukkan 1 botol kat bungkusan.. yg lain che pas kat kengkawan che.. nasib baik..


                       X der apa yg menarik atas flight kecuali disebabkan kita org check in group salah sorg kawan che terpisah dari tempat duduk kita org.. lepas tu makanan yg dihidangkan kali ni mihun rendah ayam.. ayam tu hanyir sikit.. baru che terpk.. rasanya ayam tu x sembelih kot.. kan flight Belanda.. KLM.. rasanya x dapat sijil halal dari mana2 kot.. sebab ayam selama ni che makan x sehanyir tu.. pasal tu lah islam galakkan sembelih.. supaya darah binatang tu semua keluar.. darah binatang x elok utk manusia.. gitew.. lagi satu.. cuma che rasa takut sikit lah flight malam ni.. sebab x nampak apa kat luar.. kalau jadik apa2 pun susah dlm gelap.. gitew.. tapi kita org touch down dgn selamatnya kat KLIA dlm kol 10mlm kot.. syukurrrrrr... malam tu kawan che antar che ke umah ex che kat wangsa maju.. malas nak balik selayang..


                        Sampai jer umah ex che tu, berkobar2 che cerita pengalaman2 che.. sampai atas katil pun membebel2 lagi.. walaupun dia penah ke sana tapi apa yg che alami sangat lah lain dari dia katanya.. gitew..




So kesimpulan yg boleh che cakap pasal Jakarta & Bandung ialah.. 


1. Ianya memang heaven shopping utk mereka2 yg kurang berjalam kat KL & Malaysia ni..


2. Sesuhai utk mokcik2 jer.. nak carik kain nampak mahal tapi kat mata che nampak murah gak..


3. Kena tegas kalau x kena paw!!


4. 

4 comments:

  1. Skin cara ape yg dekat indon tu? Blh share x:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  3. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    email : adrianiku@gmail.com
    info package & itinerary : info@kya-travel.com
    customer service : cs@kya-travel.com
    blog travel : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    blog apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    homepage travel : www.kya-travel.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete