Friday, October 12, 2012

Bercuti di Pulau Perhentian.. Sep 18 - 21,2012




Memandangkan che terlalu sebok kebelakangan ni, so che embek kesempatan utk bercuti utk menenangkan fikiran..Bertolak dari selayang kol 4am tadi.. Jemput member che kat kepong.. Lepas tu terus ke bangsar umah member che lagi sorg.. Dari rumah dia terus ke kl central.. Naik train 5.30am pastu naik bas ke lcct.. Lepas check in kita org sarapan jap.. Lepas tu baru boarding.. Masuk2 flight, che mcm kenal jer pramugari tu.. Rupanya kastemer che dulu.. Che pun tegur lah dia masa dia nak bg makanan.. Dia terkejut tgk che dah lain.. Dgn rambut panjang segala bagai.. Dia offer che nak apa2 ke.. Masalahnya che dah makan nasik lemak tadi.. Kalau x, harus che mintak.. Dan air teh lagi.. Skrg ni che otw ke kota jeti besut.. Menikmati permandangan kota bharu.. Indah.. Terutama bila selisih dgn abey kelatey..

Kita org sampai kat  airport kota bahru dlm pukul 10 lebih.. lepas tu terus naik teksi ke jeti kuala besut.. lepas bayar cukai masuk ke taman coral kita org pun dibenarkan naik bot.. best giler masa tu.. terbentang luar lautan biru utk che perhatikan.. dengan angin pecutan bot tu.. x sabar sangat nak sampai ke pulau perhentian tu.. sampai jer kat sana kita org dijemput dgn gurauan budak2 pulau yg berlenggeng x berbaju.. eeeemmmmmm...

Lepas tu kita org terus ke reception.. x lama lepas tu kita org pun dibenarkan masuk bilik.. teruja betul sepanjang perjalanan nak ke bilik kita org tu.. kita org melewati kawasan yg penuh dgn pokok2.. rasa mcm duduk dlm hutan jer.. kita org pun apa lagi? cop ler tempat tido masing2.. lepas tu semua tido kejap utk berehat.. bangun ptg sikit kita org pegi ke pantai utk jalan2 dan makan..

Tulisan atas pasir tu kita org buat masa petang tu ler.. lepas makan kita org balik ke bilik balik.. malam tu kita org duduk bilik berborak2 cita segala benda.. terutama cita hantu.. lepas tu cita kelakar.. lepas tu berkekek2 tengah malam.. sampai mat saleh chelet depan kita org sound.. baru masuk dlm tido.. he..he..he..

Esoknya kita org pun buat lah aktiviti wajib ke pulau perhentian.. iaitu snorkeling.. ni pengalaman pertama che.. memang best!!! mula2 kita org ke tempat ikan yu dulu.. byk gak ikat kat situ.. tapi che x nampak pun ikan yu.. kawan che nampak.. lepas tu kita org ke tempat byk penyu lak.. kat situ che nampak.. byk penyunya.. tapi kawasan tu x der batu karang langsung.. tempat tu byk rumpai laut kat dasarnya.. tu yg penyu dtg meragut tu.. best.. besar lak tu penyu tu!!! lepas tu kita org ke tempat batu karang byk pulak.. memang best tempat ni!! dekt dengan rumah api tengah laut.. kecik jer.. jgn pulak bayangkan mcm rumah api atas bukit tu.. kat sini lagi best!!! byk ikan dan coral dia cantik2.. lepas tu kita org singgah ke pulau kecik area situ.. pakcik bot tu nak repair bot.. rosak sikit katanya.. lepas ok, kita org terus balik hotel.

Petang tu keluar balik makan.. malam tu kita org ke long beach.. jauh giler rasanya berjalan masa tu.. x tau sebba faktor kegemokan che ke? benci!! lepas sampai sana mengah!! kita org lepak2.. jer.. kat situ pantai dia lebih best.. sbb x der batu karang.. sesuhai utk aktviti pantai..

Esoknya kita org lepak2 bilik jer.. seharian.. sebab penatkan..lepas makan malam kita org ke loing beach lagi.. esoknya balik.. kita org check out awal sebab nak jejalan kat bandar kota bahru.. bersambung..  .




Dalam ERL.. menuju ke airport.





Sarapan kat airport..









Baru lending..





OTW ke Jeti Kuala Besut..






Dalam bot.. ke pulau kazambo..





Perjalanan ke bilik..




Bilik kita org..





 Permandangan dari restoran kita org lepak..









ratu sampai pantai katanya..




Bilik dilanggar todak..






Show kat long beach..








Kat pasar siti khatijah...



3 comments:

  1. cantik nye pemandangan pulau tu... macam best je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang - memang best.. pegi lah kalau ada peluang..

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete